Składniki:
-
cynamon w proszku,
-
chili w proszku,
-
anyż gwiaździsty,
-
kakao "Cacao DecoMorreno" extra ciemne,
-
mleko,
-
woda,
-
miód,
-
lody.
Sposób
przygotowania:
Podążając
za wskazówką na opakowaniu kakao, wsypać łyżeczkę kakao do
filiżanki (większy kubek – 2,5 łyżeczki), zalać niewielką
ilością wody. Następnie zagotować mleko i ciągle je mieszając,
dolać do roztworu. Następnie dodać łyżkę miodu, lub więcej
(wedle uznania). Wymieszać. Dosypać cynamon i chili (wedle
uznania). Dodać jedną "gwiazdkę" anyżu. Wszystko
wymieszać, a na końcu, jeśli będzie taka potrzeba, dolać
chłodnego mleka. Dla miłośników słodyczy, polecam gałkę lodów
do kakao. :) W ostatniej chwili, a właściwie już po, wpadł mi do
głowy pomysł, by chili zamienić na imbir. Trochę zapóźno, więc
go nie dodawałam, ale radzę spróbować. :3
Rozgrzewające
kakao jest przygotowywane wedle naszego uznania i gustów smakowych.
Można przyrządzić je, tak, by było ostrzejsze, bardziej
wyraziste. Jednak dla miłośników łagodnych napojów i deserów,
istnieje możliwość przyrządzenia go w bardziej delikatny sposób.
Jest to napój, który stoi otworem dla naszej fantazji kucharskiej.
;)
Super post :D
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM
http://sandziapandziaa.blogspot.com/
Bardzo dziękuję :)
Usuń